Dit is wat HR-managers ervan weerhoudt om met AI te werken

Steeds meer HR-managers volgen de ontwikkelingen op het gebied van AI (Artificial Intelligence). Ze vinden het interessant en zien de potentie. Toch voelen zij soms een drempel om het ook daadwerkelijk in te zetten. Hoe komt dat? Welke belemmeringen zien ze en wat weerhoudt hen ervan om het in te zetten voor hun organisatie? In dit artikel bespreken we de belangrijkste belemmeringen én geven we je goede redenen om ze te doorbreken.  

 

AI in het bedrijfsleven

Voor we ingaan op de belemmeringen voor HR, nog even een stapje terug: hoe zit het met de ontwikkelingen van AI in het bedrijfsleven? Volgens KPMG krijgt AI steeds meer voet aan de grond. Veel bedrijven zijn ermee aan het testen en onderzoeken hoe ze AI op een goede manier kunnen implementeren. Vooral grootschalige technische bedrijven experimenteren ermee, in combinatie met RPA (Robotic Process Automation). 

Wat zegt de overheid?

Ook de Rijksoverheid verwacht dat AI stevig zal bijdragen aan economische groei, welvaart en welzijn in Nederland. In het Strategisch Actieplan voor Artificiële Intelligentie omschrijven zij de oplossingen die AI kan bieden. Denk hierbij aan effectievere opsporing en handhaving, nieuwe mogelijkheden voor behandelingen in de zorg, maar ook het optimaliseren van de werkprocessen van (overheids)organisaties. 

AI is volop in ontwikkeling en we zien massaal de voordelen ervan in. Toch durven veel (HR) manager het nog niet aan om het in te zetten voor hun personeelsplanning en recruitmentproces. Hoe komt dat? 

Er is al een andere tool, assessment of test

Er zijn ontzettend veel verschillende tools, assessments en testen op de markt. De kans is dus groot dat jouw HR-afdeling al iets doet om de talenten binnen de organisatie in kaart te brengen. Het grote verschil met AI is dat de bovengenoemde testen vaak gebaseerd zijn op vragenlijsten – en dus ook een momentopname zijn. 

De AI-gestuurde module die wij gebruiken (Cognisess Pro) toetst veel meer dan dat. Je maakt hierbij gebruik van data en algoritmes om de juiste persoon op de juiste plek te krijgen. Ook geeft het real-time inzicht in de talenten in je organisatie, op welke plek je die nodig hebt en welke kwaliteiten je nog mist. Dat maakt het een stuk waardevoller dan een eenmalig assessment.

Maar hoe zit het dan met persoonlijkheidstools zoals DISC of INSIGHT? 

Tools als DISC of INSIGHT geven inzicht in persoonlijkheids- en gedragsstijlen. Wat zijn je talenten en waarom kun je bepaalde werkzaamheden goed en andere niet? Cognisess Pro combineert meer factoren met elkaar: persoonlijkheid, cognitie, sociaal emotionele, gedragskenmerken en drijfveren. Dat geeft een veel completer beeld. Daarnaast is de data van verschillende personen in een team ook samen te analyseren. Dit kan met behulp van de analytics tool TeamFit. In onze eerdere blog ‘Ontdek en behoud de juiste balans in je team met TeamFit’ lees je hoe Teamfit werkt.

Is het alleen geschikt voor jonge mensen?

Ben je bang dat AI-gestuurde assessments alleen geschikt zijn voor de jonge mensen in je organisatie? Uit ervaring weten we dat dat niet zo is. Ieder mens kan een bepaalde drempel ervaren, dat is ook zo met andere typen assessments. Juist doordat de games van Cognisess Pro laagdrempelig en eenvoudig te begrijpen zijn, is het inzetbaar voor alle leeftijden.

Het kostenplaatje

Misschien ben je enthousiast over AI en wil je het inzetten binnen je organisatie, maar vind je het kostenplaatje een ding. Dat is jammer, want het kan een organisatie juist geld opleveren. Door eerlijk en objectief naar talenten te kijken, bespaar je een hoop geld op verkeerde beslissingen op basis van vooroordelen en onderbuikgevoelens. Indien je ons People Analytics platform goed inricht en inzet, kan het je het volgende opleveren:

  • Betere concurrentiepositie
  • Hogere omzet
  • Meer engagement van collega’s


People Analytics gratis uitproberen?
Ben je inmiddels benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Vraag een gratis demo aan. Vul hier je contactgegevens in en we bekijken samen met jou welke demo het beste bij jouw organisatie past.