Big data; het nieuwe goud om talent optimaal te benutten

Steeds vaker wordt geroepen dat data het nieuwe goud is. Want data verschaft, mits juist geanalyseerd, onderbouwde inzichten waarmee we kunnen bepalen waar we onze kostbare energie in stoppen. Of juist niet. Goede inzichten besparen tijd en geld. En het geeft ons tenslotte richting. We kunnen anno 2020 in Nederland inmiddels ontzettend veel meten. Ook als het gaat om inzichten in talent en duurzame inzetbaarheid.  Maar de grote vraag is, welke HR manager durft het aan om met HR en People analytics te gaan werken?

 

IVY works tilt inzichten in talent naar een hoger niveau

Door de technologie van IVY works en de integratie van deze software in uw organisatie, is het mogelijk om de inzichten over medewerkers en teams naar een hoger niveau te tillen en talenten optimaal te benutten. Dit door beschikbare data te gebruiken om voorspellingen rondom geschikte posities te doen. Met deze mogelijkheden kan IVY works natuurlijk niet ontbreken in het Nederlandse talentmanagement.

 

Wat hebben organisaties en (team)coaches concreet aan IVY works?

Een tool waarin cognitieve vaardigheden, emotionele intelligentie en persoonlijkheid op één plek beschikbaar is? Dat creëert een speeltuin voor professionele (team)coaches en trainers onder ons. Door slimme big data oplossingen te gebruiken is het mogelijk om te meten hoe succesvol wij als mensen functioneren in elke professionele en sociale setting. Daarnaast kunnen we op basis van deze multidisciplinaire databronnen ook accurate voorspellingen doen. Door slimme algoritmes zijn we in staat prestaties objectief te kunnen beoordelen, hoe die prestaties verband houden met het vermogen van een persoon om het werk effectief te doen en welke beroepen of functies het beste bij deze persoon past. Ook de rol in een team kan beoordeeld worden.

 

Hoe werkt IVY works?

IVY works werkt met wetenschappelijk gevalideerde software, genaamd Cognisess Pro. We bieden bijna 50 assessments aan in de vorm van gamification (serious gaming), AI gestuurde videoassessments en persoonlijkheidstests. Met deze assessments zijn we in staat om het talent objectief in beeld te brengen en te kijken waar deze talenten het beste ingezet kunnen worden binnen organisaties.

De intelligentietesten zijn afgeleid van de CANTAB (Cambridge, UK) en de emotionele intelligentietesten zijn afgeleid van Berkeley Universiteit (California USA). De persoonlijkheidstest is afgeleid van de BIG 5 persoonlijkheidskenmerken. De BIG 5 kijkt naar extraversie, meegaandheid, openstaan voor ervaringen, emotionele stabiliteit en zorgvuldigheid.

 

Ben je met IVY works verzekerd van talent op de juiste plaats?

Dat voorspellingen mogelijk zijn betekent niet meteen dat iedereen eind 2020 zijn talent optimaal benut. Maar de kans op succes is wel groter dan met traditionele vragenlijsten , figuurreeksen of hulpkaarten.  Daarbij komt dat deze assessments niet in staat zijn om combinaties tussen datapunten te maken en de complexiteit van de mens inzichtelijk te maken. Talent is met IVY works met veel meer zekerheid te managen. Doordat we gebruik maken van objectieve metingen, is de kans op eerlijke inzichten beduidend groter. Zo draagt IVY works een steentje bij aan een goede ontwikkeling van talentmanagement, inclusie, het professionaliseren van (team)coaching en mooie toekomstige resultaten!

 

Is IVY works alleen maar beschikbaar voor de happy few?

IVY works is beschikbaar voor zowel individuen, organisaties en ervaren (team)coaches.  Wij verzorgen elke maand een training tot evidence based coach en implementeren de software in-house bij organisaties. Interesse? Geweldig! Zo kunnen we er samen voor zorgen dat heel Nederland zijn echte talenten leert kennen en gaat benutten.

Neem contact met ons op voor meer informatie.