Discriminatie in het recruitmentproces: de oorzaak en de oplossing

Discriminatie is vandaag de dag actueler dan ooit. Ook op de arbeidsmarkt is het nog steeds een probleem. Zo blijkt ook uit dit artikel in het Algemeen Dagblad van 4 augustus 2020. Bij sollicitaties maken mensen met bijvoorbeeld een migratieachtergrond, een (arbeids)beperking en kandidaten vanaf 45 jaar minder kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Een van de redenen hiervoor is de cognitieve bias die we allemaal hebben. Deze beïnvloedt onze wervingsbeslissingen onbewust. In dit artikel leggen we je uit waarom dit zo werkt en wat je als organisatie kunt doen om het recruitmentproces eerlijker en inclusiever te maken.

De meest geschikte kandidaat

Als recruiter of (HR) manager doe je je best om de meest geschikte kandidaten aan te nemen. Toch lukt dit in de praktijk niet altijd. Het komt nog vaak voor dat we de verkeerde beslissing nemen en ons achteraf afvragen waar het nu eigenlijk mis ging. Dit kan te maken hebben met de situatie waarin je de beslissing nam (onder tijdsdruk, vermoeidheid), maar meestal komt het door onze cognitieve bias.

Cognitieve bias

Onze cognitieve bias is als het ware een systematische ‘snelkoppeling’ die ons helpt om beslissingen te nemen en situaties te beoordelen. In dit artikel van VeryWell Mind wordt uitgelegd hoe dit precies werkt. Cognitieve bias is voor iedereen anders en hangt o.a. af van je persoonlijke context, ervaringen en omgeving. In principe is het een handig hulpmiddel voor de hersenen, want we verwerken onbewust zo’n 11 miljoen stukjes informatie per seconde. Zonder die cognitieve bias zou je overweldigd raken door alle keuzes en beslissingen. Daarentegen zorgt de bias er wel voor dat je onbewust vooraannames doet en deze gebruikt voor het maken van beslissingen. Door deze aannames zijn keuzes tijdens een sollicitatieronde nooit 100% objectief.

Beïnvloeding van onze beslissingen

Onze bias beïnvloedt onze beslissing op verschillende manieren:

  • Teveel informatie

Heb je heel veel reacties op een vacature ontvangen? In dat geval krijgen je hersenen teveel informatie te verwerken. Dat zorgt ervoor dat je wordt aangetrokken door de details die jouw bestaande overtuigingen ondersteunen. In dit geval maak je een beslissing op basis van je perceptie en vooraannames.

  • Te weinig informatie

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je te weinig informatie hebt om een goede beslissing te nemen. In dit geval vult je brein deze informatie zelf in op basis van jouw bias. In de praktijk betekent dit dat je het karakter van een persoon invult met kenmerken van andere personen of een groep waarmee je deze persoon identificeert.

  • De noodzaak om snel te handelen

Moet je de vacature op korte termijn invullen? Dan zul je snel moeten handelen om het op tijd rond te krijgen. In zo’n situatie hebben we de neiging om voor een ‘veilige’ keuze te gaan die zo min mogelijk risico’s met zich meebrengt. Ook in dit geval maak je een beslissing op basis van je bias.

  • Wat moeten we onthouden?

Ten slotte is het zo dat we maar een beperkte hoeveelheid informatie onthouden. Om dit te reguleren bepaalt je brein welke elementen in de toekomst nuttig zijn. Hierbij geeft het de voorkeur aan generalisatie boven specifieke zaken. Het zou dus zomaar kunnen dat je bepaalde details van kandidaten over het hoofd ziet en deze factoren niet meeneemt in je beslissing.

Een eerlijk en inclusief recruitmentproces

Hoe graag we onze beslissingen ook objectief nemen, met onze bias is er altijd sprake van subjectiviteit. Dit leidt niet altijd tot de beste matches. Volgens TNO kan Artificial Intelligence (AI) hier verandering in brengen. Volgens het onderzoeksinstituut draagt AI bij aan objectiviteit en eenduidige informatieverwerking. Wil je hiermee aan de slag? Onze AI-gestuurde assessments helpen je om kandidaten wél op een objectieve manier te selecteren. Door het gebruik van onze assessments komt de beste kandidaat naar boven ongeacht etnische achtergrond, religie of sekse. Dit maakt het recruitmentproces eerlijker en inclusiever.

Met onze module IVY Talent Match zet je dit al in vanaf een enkele vacature per maand. Uitproberen of meer weten? Neem contact met ons via [email protected]. We helpen je graag om jouw recruitmentproces op een inclusieve en discriminatievrije manier in te richten!