5 voordelen van data driven recruitment

Een data driven aanpak

Het selectieproces bestond tot voor kort voor een groot gedeelte uit giswerk, er was nauwelijks sprake van data driven recruitment. Je wist van tevoren nooit écht zeker of een kandidaat goed werk zou gaan leveren. Het is dan ook niet heel gek dat maar liefst 75% van alle werkgevers last heeft van ‘bad hires’. En dat is duur; één bad hire kost gemiddeld €43.000,-. Niet alleen zit je met, bijvoorbeeld, inwerkkosten. Een bad hire kan ook ten koste gaan van klantrelaties en de motivatie van goede werknemers.

En een subjectievere manier van werven brengt nog meer kosten met zich mee. Het hele recruitmentproces kan lang duren, en omdat je alleen een CV hebt is de kans groot dat je gesprekken voert met ongeschikte kandidaten. Hiermee verspil je veel tijd en middelen.

Een data driven aanpak maakt het gehele proces eenvoudiger, efficiënter en uiteindelijk kosteneffectiever. Om je te helpen begrijpen hoe data driven recruitment kan werken hebben wij een lijst opgesteld met de 5 belangrijkste voordelen van data driven recruitment.

 

 

 1. Beslissen op basis van game-based assessments in plaats van een onderbuikgevoel 

Iedereen heeft vooroordelen. We zijn geneigd om keuzes te maken op basis van ons onderbuikgevoel. Hoe vaak hoor je niet: “Ik weet binnen een minuut of iemand geschikt is.”

Alle keuzes die je in het bedrijfsleven maakt op basis van je onderbuikgevoel kunnen ongewenste gevolgen hebben. Een kandidaat kan jou volledig van je stoel charmeren, dat betekent niet direct dat hij of zij de meest geschikte kandidaat is voor de baan.

In plaats het nemen van beslissingen op basis van een CV en een gesprek, kun je ook aan de slag met data driven recruitment software in de vorm van game-based assessments. Op deze manier weet je zeker dat je de juiste beslissing maakt op basis van, onder andere, vaardigheden en persoonlijkheid.

 

 

 1. Data driven aanpak leidt tot meer diversiteit

Data driven rekruteren zorgt voor meer diversiteit in je werkomgeving. Werkgevers nemen, onbewust, sneller werknemers aan die veel overeenkomsten vertonen met zichzelf en huidig personeel. Dat is namelijk vertrouwd. Uit dit onderzoek blijkt dan ook dat mannen eerder een man aannemen en vrouwen eerder een vrouw. Onwenselijk. Je wilt immers altijd de kandidaat aannemen die het beste is voor de baan en niet de kandidaat die het meeste op jou lijkt.

Dit onderzoek van McKinsey laat duidelijk zien waarom diversiteit belangrijk is voor een succesvolle organisatie. Data gestuurde besluitvorming neemt de meeste onzekerheden in het selectieproces weg en helpt je met objectieve besluitvorming.

 

 

 1. Minder kosten per kandidaat

Door de juiste data te gebruiken kun je de kosten van het selectieproces een stuk lager laten uitvallen. Stel dat 80% van je kandidaten al afvallen na het eerste gesprek, dan zou een online pre-screening ontzettend voordelig kunnen zijn.

Zo’n online screening stelt je namelijk in staat om kandidaten in te delen op basis van de (online) testresultaten en om de kandidaten te filteren die niet gekwalificeerd zijn. Zo verhoog je de kwaliteit van de kandidaten die daadwerkelijk op het eerste gesprek komen.

 

 

 1. Verhoog de kwaliteit van je (nieuwe) personeel

Er zit een groot verschil tussen een vijf sterren werknemer, en een drie sterren werknemer. Het inhuren van de allerbeste medewerkers zal de prestaties van je bedrijf aanzienlijk verbeteren, zowel op korte als op lange termijn. Bij traditionele recruitment methodes kan dit echter moeilijk zijn. Hoe goed een kandidaat op een sollicitatiegesprek ook lijkt, het vertaalt zich niet altijd in hoe goed hij of zij het zal doen op de werkvloer.

Door gebruik te maken van data driven recruitment vergroot je de kans dat je de beste kandidaat aanneemt aanzienlijk.

 

 

 1. Professionalisering van recruitment

De rol van de recruiter zal nooit verdwijnen door data driven recruitment. Wel zal die rol veranderen en professionaliseren.

De simpelere taken, die vaak ook tijdrovend zijn, worden uit handen genomen door het toepassen van data driven recruitment. Dit zorgt er niet alleen voor dat je meer tijd hebt om aan de daadwerkelijke kandidaten te besteden, maar het zorgt er ook voor dat de kandidaten die je spreek al door een selectie gegaan zijn en dus kansrijker zijn.

Data driven recruitment helpt je om strategischer en efficiënter te werken.

 

 

Data driven recruitment helpt je de volgende stap te zetten

Wat je bedrijf ook doet, de kans is groot dat je profiteert van data driven recruitment. Wil je meer weten over data driven recruitment? Download dan onze gratis whitepaper. Na het lezen van het whitepapar weet je meer over:

 • De toekomst van recruitment
 • Wat data driven recruitment is
 • Game-based assessments
 • Het juiste functieprofiel opstellen
 • Video solliciteren en video analytics
 • De voor- en nadelen van data driven recruitment
 • Recruiters blijven belangrijk!

Wil je dat jouw organisatie de beste én juiste kandidaten gaat selecteren? Dan kun je niet meer zonder een visie op data driven recruitment.

Download hier onze gratis whitepaper.