video solliciteren en micro expressies

We zien een duidelijke opmars van het gebruik van video en de analyse van microexpressies binnen recruitment en future leadership programma’s. Binnen recruitment zien we dat een videosollicitatie, met of zonder microexpressie ingezet wordt om de juiste kandidaat te selecteren. Binnen future leadership programma’s om de leiders van de toekomst te identificeren en te selecteren. Het bepalen van micro-expressies is nu eenvoudig door de mogelijkheden die Artificial Intelligence en machine learning ons bieden.

Wat is video solliciteren?

Naast het solliciteren via een motivatiebrief en een CV, raakt solliciteren met een video steeds populairder. Hunkemöller is hier een goed voorbeeld van. Zij willen enkel medewerkers die ‘fan’ zijn van het merk en die het beste bij de cultuur en waarden van het bedrijf passen. Door de inzet van video solliciteren is een drempel opgeworpen en krijgt Hunkemöller alleen de kandidaten die echt gemotiveerd zijn. Andere voordelen zijn dat je minder tijd kwijt bent met het handmatig beoordelen van cv’s en brieven en dat je iemand meteen leert kennen.

 

video analyse microexpressies
Video solliciteren is in opmars

Hoe zet je video solliciteren in?

Als organisatie kun je video op verschillende manieren inzetten. Je kunt zelf een aantal vragen stellen. Voorbeeld vragen zijn: waarom wil je bij onze organisatie werken, maar ook: waar ben je trots op, kun je een voorbeeld van een succesvol project geven waarbij je verschillende competenties hebt ingezet. Een andere manier is om het vrij te laten. Mensen stellen zichzelf voor en bepalen zelf wat ze aan jou willen vertellen in relatie tot de baan. Je kunt de kandidaat vragen om een video op te sturen, maar je kunt ook gebruik maken van online platforms die video faciliteren, waar je ook een score aan de video kunt geven en video’s onderling kunt vergelijken en bespreken. Maar je kunt nog veel meer met deze video’s. Zo kun je een analyse maken van de micro-expressies van een kandidaat. Wat denkt of ervaart een kandidaat nu echt?

Wat zijn Micro-expressies?

Micro-expressies zijn gezichtsuitdrukkingen die binnen 1 / 25ste van een seconde voorkomen. Je kunt deze emoties niet sturen en ze tonen de ware emoties van een persoon. Paul Ekman, een klinisch psycholoog en bekend om zijn werk waarin hij  gezichtsuitdrukkingen en emoties bestudeert, geeft aan dat deze gezichtsuitdrukkingen universeel zijn en daarmee over de hele wereld voorkomen.

Iedereen laat micro-expressies zien, niemand kan ze verbergen omdat het zo snel gaat. Het kunnen ‘lezen’ van de micro-expressies is belangrijk om het emotionele bewustzijn van iemand  te herkennen en om bedrog te detecteren. Het analyseren en inzichtelijk maken van micro-expressies levert een organisatie een voorsprong op in de keuze van de juiste kandidaat of te ontdekken wat een medewerker nu echt denkt.

 

analyse van micro expressies
Analyse van micro-expressies, mate van expressiviteit en positiviteit

 

Door Artificial Intelligence is het voortaan mogelijk om de emoties van een persoon door de computer te laten vaststellen. Bekijk in deze video hoe je emoties kunt analyseren met IVY works. Uit onderzoek is gebleken dat er 7 universele emoties zijn. Dit zijn emoties die overal te wereld op dezelfde manier geuit worden. Het betreft woede, angst, verdriet, verbazing, minachting, afkeer en blijheid. We zijn in staat om deze emoties voor u in kaart te brengen.  

Micro expressies  tijdens HR live

Tijdens HR live op 11 oktober 2018 laten wij zien hoe video interviewing en het bepalen van micro-expressies precies werkt. We laten zien welke analyses met behulp van AI mogelijk zijn. Aan bod komen het herkennen van emoties bij mensen op basis van gezichtsuitdrukkingen, de mate van expressiviteit én de positiviteit die een persoon uitstraalt.  Kom dus langs bij IVY works en doe mee met onze prijsvraag. Kun jij de microexpressies van Obama en Trump net zo goed inschatten als de computer? We hebben een mooie prijs voor de winnaar!

Wil je alvast een demo? Neem dan contact met ons op via https://www.ivyworks.nl/aan-de-slag/