8 voordelen van People Analytics voor jouw organisatie

People Analytics, 8 voordelen voor jouw organisatie

Het is één van de grootste trends op het gebied van HR. Grote multinationals, zoals Google, Shell en ABN Amro, maken er al een aantal jaren gebruik van, People Analytics. Ze maken objectieve beslissingen bij de aanname van personeel. People Analytics is niet alleen beschikbaar voor grote orgnisaties, bij de start van een bedrijf kun je er je voordeel al mee doen.

HR-afdelingen vinden het vaak lastig om de impact van hun activiteiten en investeringen in ‘menselijk kapitaal’ inzichtelijk te maken. Hoewel andere afdelingen, zoals finance, marketing en sales, al lange tijd gebruik maken van analyses, data en cijfers om beslissingen te nemen, blijft HR nog erg achter. En dat terwijl HR beslissingen maakt over de belangrijkste resource van een organisatie; de mensen! Tijd dus dat ook jij gebruik gaat maken van People Analytics en jouw impact vergroot!

Waarom je nú moet beginnen met het gebruik van People Analytics:

  1. Door People Analytics kun je objectieve beslissingen nemen op basis van accurate data en feiten in plaats van intuïtie en onderbuikgevoel;
  2. Vooringenomen beslissingen worden vervangen door valide en betrouwbare besluiten;
  3. De impact en relevantie van HR activiteiten kunnen aangetoond worden;
  4. HR-processes worden beter afgestemd met de doelen en strategieën van de organisatie;
  5. Analytics zorgt ervoor dat impact van HR-afdelingen verandert: HR HR kan nu nog beter de ‘taal van de business’ spreken;
  6. Analytics zorgt ervoor dat jouw organisatie inzicht krijgt in het verleden en trends kan herkennen in ziekteverzuim en contractbeëindiging, zodat je hierop kan inspelen;
  7. De organisatie wordt flexibeler en kan zich beter aanpassen aan toekomstige veranderingen;
  8. Breng het talent in jouw organisatie objectief in kaart. Hierdoor kan je een effectief beleid opstellen en juiste beslissingen nemen over wie bij welke functie past, en iedereen optimaal presteert!

Aandachtspunten

Ga je gebruik maken van People Analytics, let dan op de volgende punten. De privacy van werknemers is natuurlijk erg belangrijk! Met de nieuwe AVG heeft dit voor organisaties nogal wat implicaties, kijk dus goed wat wel en niet mag ten aanzien van persoonlijke gegevens. Verlies bovendien het menselijke aspect niet uit het oog. Analytics laat je zien waar je op het gebied van je workforce nog in kan investeren, doe dit ook! Als laatste, tijdens het gebruik van analytics zijn er altijd mensen betrokken bij de interpretatie van de data, wat onbedoeld toch bias kan veroorzaken in de besluitvorming. Houd dit in je achterhoofd als je aan de slag gaat met People Analytics!

Wij helpen je graag met het starten met People Analytics in jouw organisatie. Download op onze website de whitepaper ‘Wat is People Analytics’ om meer informatie te krijgen of kom naar onze masterclass ‘Hoe start ik met People Analytics?’ van onze IVY Academy.

VRAAG HIER JOUW DEMO AAN:

PROBEER 14 DAGEN GRATIS

Benieuwd naar hoe People Analytics kan bijdragen aan een hoger rendement?