Stap over je vooroordelen heen!

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid introduceerde onlangs een test om werkgevers bewust te maken van hun vooroordelen tijdens sollicitatieprocessen. De hiervoor ingerichte website legt uit dat vooral het geslacht, de afkomst en de leeftijd belangrijke vooroordelen zijn. Het beïnvloedt de zoektocht naar de beste kandidaat.

Onbewust hebben we allemaal vooroordelen, werkgevers net zo goed!

 

Nieuwsgierig als ik ben, doe ik de leeftijdstest. Ik blijk een lichte voorkeur voor jonge mensen te hebben….. Kan zijn….Deze conclusie wordt gebaseerd op de snelheid waarmee ik positieve eigenschappen verbind aan foto’s van jonge en oudere mensen. Of deze test werkelijk betrouwbaar en valide is, vraag ik me af, maar het is wel een effectieve manier om mensen aan het denken te zetten.

 

Wat je zelf kunt doen tegen vooroordelen

 Het Rijk geeft tips: GEEN drempels opwerpen en gebruik objectieve criteria. Bij het lezen van deze tips, zie ik veel herkenning: zoek naar de eigenschappen die belangrijk zijn voor een vacature en probeer de sollicitatieprocedure objectief te houden. De Rijksoverheid blijft echter in algemeenheden hangen, wij bieden met IVYworks een methode aan waarmee je je werkwijze kunt veranderen en waarmee je niet in de verleiding komt (bewust en onbewust!) om in de valkuil van je vooroordelen te stappen.

 

Geen drempels maar stoplichten

Je bent op zoek naar de beste persoon voor die ene functie. Het belangrijkste is dat je als werkgever weet welke vaardigheden en persoonlijkheidskenmerken je zoekt en dat je hier vervolgens  heel duidelijk over bent. Dit moet je dan ook niet zien als een drempel maar als stoplicht. Als je niet over bepaalde vaardigheden/eigenschappen beschikt, staat het stoplicht op rood, het heeft geen zin om te solliciteren!

 

Het Rijk zegt: Beoordeel CV’s niet alleen en neem 30 minuten de tijd  

Met deze tips wil men voorkomen dat werkgevers afgaan op een eerste indruk. Het advies luidt om kandidaten langer te bevragen (‘een goed gesprek duurt zeker 30 minuten’) en vanuit meerdere perspectieven te beoordelen.

Minder tijdsinvestering en toch een echt objectieve beoordeling is mogelijk door kandidaten in een voorselectie uit te nodigen voor ‘game based’ assessments en vragenlijsten. In een dergelijke basismeting worden objectief meetbare data verzameld waarmee men het uiteindelijke gesprek echt onbevooroordeeld in kan gaan. Je nodigt immers alleen de juiste kandidaten uit.

 

Kortom: van vooroordelen naar objectief beoordelen 

Bedankt Rijksoverheid voor deze handreiking aan werkgevers om de beste kandidaat aan te nemen zonder vooroordelen. U ondersteunt in uw tips en onderbouwing onze boodschap aan dezelfde werkgevers om aan de slag te gaan met IVY works. Wij zijn er voor alle werknemers en zorgen ervoor dat het juiste talent op de juiste plek belandt.

 

Meer informatie: Severine van Grunsven (severine@ivyworks.nl)

 0
Verbinding maken
Wachten A.U.B....
Send a message

Sorry, we aren't online at the moment. Leave a message.

Your name
* Email
* Describe your issue
  Login now

  Need more help? Save time by starting your support request online.

  Your name
  * Email
  * Describe your issue
  We're online!
  Feedback

  Help us help you better! Feel free to leave us any additional feedback.

  How do you rate our support?