hoge uitvalcijfers hoger onderwijs

Nog steeds hoge uitvalcijfers in het hoger onderwijs

IVYworks helpt studenten en opleidingen bij juiste studiekeuze

Hogescholen en universiteiten hebben te maken met hoge uitvalcijfers. Slechts 49% van alle HBO studenten die starten behalen na 5 jaar een bachelordiploma. De studie in 4 jaar doorlopen lukt maar 28% van de studenten. Verontrustende cijfers. Veel talent gaat op deze manier verloren. Investeringen in studiekeuzevoorlichting, intake, studiekeuzecheck en begeleiding van studenten, blijken niet effectief. Onderzoek laat zien dat uitval nauwelijks verminderd. De redenen voor de uitval lopen uiteen, maar de meest in het oog springende zijn:

 1. Het lotingssysteem
 2. de studiekeuzecheck

Het lotingsysteem wordt afgeschaft

Voor opleidingen waar meer aanmeldingen dan opleidingsplaatsen zijn vond vaak een loting plaats. Met dit systeem werd er niet gekeken naar de beste fit. Vanaf volgend studiejaar (2017-2018) is de centrale loting daarom afgeschaft. Hogescholen en universiteiten mogen dan zelf studenten selecteren. Ze kunnen nu bijvoorbeeld ook op motivatie en persoonlijkheid gaan matchen. Dit systeem van decentrale selectie heeft als doel  om de juiste student nu wel op de juiste (opleidings)plek terecht te laten komen.

 

Recht op studiekeuzecheck

Een tweede punt wat in het oog springt is dat studenten recht hebben op een goede studiekeuzecheck. Het is voor de student en de opleiding belangrijk dat er een goede keuze plaatsvindt. De Studiekeuzecheck wordt ook wel ‘matching’ of ‘intake’ genoemd. Hogescholen en universiteiten proberen zo studenten te selecteren om uitval in eerste jaar te voorkomen. De scholen mogen zelf weten hoe ze de check aanpakken. Wat voor activiteit de studiekeuzecheck is, en of het verplicht is om deze te volgen, hangt af van de opleiding. Meestal is er een online vragenlijst en een matchingsdag, waarop de student informatie krijgt, opdrachten moet maken en soms ook een toets doet. Het nadeel van deze  insteek van is dat deze plaatsvindt als er al een richting is gekozen. Het volledige palet aan studies blijft zo buiten beschouwing. Een gemiste kans.

 

Recht op studiekeuze check

Studenten hebben recht op studiekeuze check

 

Zorgvuldige keuze door betrouwbare data

Het proces om de juiste studie te kiezen en voor opleidingen om de juiste studenten te selecteren moet zorgvuldig plaatsvinden. Het gaat om doorslaggevende keuzes in iemands leven. Het beste advies is om een een objectief en onderbouwde keuze te maken. Daarover gaat ook dit artikel in het NRC handelsblad. Maar er zijn nog veel haken en ogen; “Er is veel kritiek op de wetenschappelijke onderbouwing van de selectiemethodes,” zegt Harald Merkelbach, hoogleraar rechtspsychologie in Maastricht. “Motivatievragen peilen het talent voor bluffen”, schreef hij in een column in het NRC.

 

IVY works gaat voor objectieve en wetenschappelijk onderbouwde data

IVY works biedt 40 wetenschappelijk onderbouwde en game-based assessments. De assessments geven een goed beeld van iemands cognitieve, sociaal-emotionele en basisvaardigheden. Ook geeft het inzicht in iemands persoonlijkheid en welbevinden. Elk assessment duurt 1 tot 2 minuten. De speler wordt uitgedaagd om steeds beter te presteren. De assessments passen zich aan het niveau van de speler aan en  geven inzicht in meer dan 80 (persoons)kenmerken.

Eyebal

Voorbeeld assessments : visueel zoeken

 

De ontdekte talenten matchen we aan meer dan 1200 beroepsprofielen. Voor elk profiel is uitgebreid beschreven welke taken uitgevoerd moeten worden, welke vaardigheden en competenties vereist zijn.

Op innovatieve en objectieve manier ondersteunen we opleidingen bij het selectieproces. De opleiding krijgt inzicht in talenten en aandachtspunten en studenten kunnen gerichter begeleid worden. Het aantal uitvallers loopt snel terug.  Nieuwsgierig? Maak dan een proefaccount aan of neem contact met ons op via growyourself@ivyworks.nl0
Verbinding maken
Wachten A.U.B....
Send a message

Sorry, we aren't online at the moment. Leave a message.

Your name
* Email
* Describe your issue
  Login now

  Need more help? Save time by starting your support request online.

  Your name
  * Email
  * Describe your issue
  We're online!
  Feedback

  Help us help you better! Feel free to leave us any additional feedback.

  How do you rate our support?