Hersenen blijven altijd in beweging

Wetenschappers weten steeds meer over de werking van de hersenen. Dat is belangrijk voor ons allemaal, omdat ons brein een grote impact heeft op ons leven.

Cognitieve vaardigheden kunnen getraind worden

De Cognitive Neuroscience onderzoekt de onderliggende structuren en systemen van de hersenen, die verantwoordelijk zijn voor de manier waarop wij informatie assimileren en verwerken; hoe we problemen begrijpen, tot realistische conclusies komen en oplossingen zoeken voor de verschillende cognitieve uitdagingen die we tegenkomen. Voor de jaren ‘80 geloofden de meeste neurowetenschappers dat cognitieve vaardigheden vroeg in een mensenleven werden vastgelegd zonder dat hier ontwikkeling in mogelijk was.

 

Ons brein blijft zich ontwikkelen
Het grote nieuws is dat deze theorie is achterhaald: toonaangevende neurowetenschappers weten nu dat ons brein zich blijft ontwikkelen. Het functioneren van hersenen wordt in belangrijke mate bepaald door invloeden uit de omgeving. Zij kunnen bestaande verbindingen versterken of verzwakken. Ook is het mogelijk dat verbindingen worden geactiveerd, die voorheen niet actief waren. Dat betekent dat we mensen na oefening cognitieve taken efficiënter gaan uitvoeren: zij voeren de taak geleidelijk sneller uit en maken daarbij ook minder fouten. Ook blijken de taken minder mentale inspanning te vergen.

 

Bekijk de TED Talk van neurowetenschapper Michael Merzenich0
Verbinding maken
Wachten A.U.B....
Send a message

Sorry, we aren't online at the moment. Leave a message.

Your name
* Email
* Describe your issue
  Login now

  Need more help? Save time by starting your support request online.

  Your name
  * Email
  * Describe your issue
  We're online!
  Feedback

  Help us help you better! Feel free to leave us any additional feedback.

  How do you rate our support?